Pomysły na kakaowe pyszności

Kakao to jeden z najpopularniejszych składników dodawanych do słodkich przekąsek. Nic w tym dziwnego – prócz wyjątkowych walorów smakowych, ziarna kakaowca wykazują silne właściwości prozdrowotne.

Kakao – skąd pochodzi i jakie są jego właściwości?

Kakao, mimo że popularne w wielu zakątkach świata, pozyskiwane jest tylko na konkretnych terenach z nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao. Drzewa te rosną w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Znaleźć je można również w Afryce – główni dostawcy kakao pochodzą z Ghany oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.

Kakao to napój, który sprawdza się znakomicie, jeśli potrzebujemy nieco pobudzenia. Wszystko dzięki zawartych w nim kofeinie oraz teobrominie. Ponadto ziarna kakaowca są bogatym źródłem:

  • właściwości odżywczych;
  • witamin (głównie z grup B i E);
  • zdrowych tłuszczów;
  • błonnika (w 100 gramach kakao znajduje się ok. 37 gramów);
  • przeciwutleniaczy (przede wszystkim polifenoli);
  • mikroelementów (m.in. magnezu, żelaza);
  • makroelementów (m.in. wapnia, fosforu, potasu).

Cztery przepyszne przepisy na kakaowe słodkości

Poszukujesz pysznych i sprawdzonych pomysłów na słodkie potrawy z dodatkiem kakao? Dobrze trafiłeś! Poniżej znajdziesz nasze cztery rekomendacje:

No i jak? Chyba narobiliśmy nieco apetytu, prawda? Zatem nie ma czasu na zwłokę, czas pędzić do kuchni! Wybierzcie jeden z powyższych przepisów i urządźcie prawdziwą kakaową ucztę!