Jak prawidłowo podawać kawę?

Jeśli chcesz zabłysnąć w towarzystwie, zrobić wrażenie na współpracownikach, partnerach biznesowych, przygotuj im pyszną kawę. Jednak w tych sytuacjach liczy się nie tylko smak napoju, ale też sposób, w jaki będzie on podany. Podpowiadamy, w czym, jak i z jakimi dodatkami serwować kawę, aby nie popełnić towarzyskiego faux pas!

W jakich naczyniach podaje się kawę?

Nawet jeśli w domowym zaciszu pijesz kawę z ulubionego kubka, to jeśli chcesz ją podać zgodnie z obowiązującymi zasadami, musisz sięgnąć po inne naczynia. To, w czym ją zaserwujesz, zależy też od rodzaju małej czarnej:

  • podawanie espresso

Filiżanki do espresso powinny mieć pojemność ok. 80 ml – takie naczynia znajdziesz m.in. na Nespresso.com. Tę kawę należy podawać w naczyniach wyprodukowanych z porcelany i o cylindrycznym kształcie – umożliwiają one utrzymanie pożądanej temperatury napoju. Ponadto filiżanki do espresso należy ogrzać, zanim znajdzie się w nich kawa.

Kawę tę podaje się w filiżankach umieszczonych na małych spodkach. Obok zaparzonego espresso powinna znajdować się też szklanką z wodą. Woda służy do przepłukania ust przed zaczerpnięciem pierwszego łyku kawy. Dzięki temu można poczuć bogaty, wielowymiarowy smak mocnej małej czarnej;

  • podawanie cappuccino i kawy z mlekiem

Zarówno cappuccino, jak i kawę z mlekiem, podaje się w porcelanowych filiżankach o pojemności ok. 190 ml. Jednak w tym drugim przypadku mleko powinno znajdować się osobnym dzbanuszku.

Ciekawymi naczyniami do podawania tych kaw są też przezroczyste filiżanki z podwójnymi ściankami. Pozwalają one efektownie podać małą czarną, ale zapewniają również, że na dłużej pozostaje ona ciepła;

  • podawanie latte macchiato

Ten kawowo-mleczny napój wymaga wyjątkowej oprawy. Podaje się go w wysokiej, rozszerzającej się ku górze szklance. Takie naczynie pozwala obserwować trójwarstwową strukturę napoju. Do podania latte macchiato potrzebna jest również długa łyżeczka.

Jak prawidłowo serwować kawę?

Pamiętaj, aby już zaparzoną kawę w pierwszej kolejności serwować swojemu gościowi. Podawaj ją zawsze z prawej strony i prawą ręką. Natomiast jeśli wcześniej układasz serwis kawowy na stole, to filiżanki umieść po prawej stronie nakrycia.

Jeżeli goście zażyczą sobie kawy z mlekiem, nalej je do specjalnych, małych porcelanowych dzbanuszków. Nie zapomnij jednak wcześniej go podgrzać – inaczej może zepsuć smak napoju.

Co podawać do kawy?

Kawa i słodkości to zgrany duet. Dlatego jeśli zapraszasz gości na spotkanie przy filiżance małej czarnej, możesz zaserwować ciasteczka, babeczki czy nieco bardziej wyszukane ciasta. Do kawy pasują słodkości o waniliowym, korzennym aromacie. Do espresso z wyczuwalną goryczką warto podać nieco bardziej słodkie ciastka, natomiast do delikatniejszego w smaku latte macchiato, cappuccino np. lekką, owocową tartę.

Komplet filiżanek, dzbanuszków i szklanek do kawy powinien znajdować się w każdym domowym i firmowym kredensie. Takie naczynia umożliwią ci podanie małej czarnej tak, aby nie popełnić gafy. Oprócz tego pozwalają one w pełni cieszyć się smakiem zaparzonej kawy.