Kakao to jeden z najpopularniejszych składników dodawanych do słodkich przekąsek. Nic w tym dziwnego – prócz wyjątkowych walorów smakowych, ziarna kakaowca wykazują silne właściwości prozdrowotne.
Kakao – skąd pochodzi i jakie są jego właściwości?
Kakao, mimo że popularne w wielu zakątkach świata, pozyskiwane jest tylko na konkretnych terenach z nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao. Drzewa te rosną w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Znaleźć je można również w Afryce – główni dostawcy kakao pochodzą z Ghany oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
Kakao to napój, który sprawdza się znakomicie, jeśli potrzebujemy nieco pobudzenia. Wszystko dzięki zawartych w nim kofeinie oraz teobrominie. Ponadto ziarna kakaowca są bogatym źródłem:
- właściwości odżywczych;
- witamin (głównie z grup B i E);
- zdrowych tłuszczów;
- błonnika (w 100 gramach kakao znajduje się ok. 37 gramów);
- przeciwutleniaczy (przede wszystkim polifenoli);
- mikroelementów (m.in. magnezu, żelaza);
- makroelementów (m.in. wapnia, fosforu, potasu).
Cztery przepyszne przepisy na kakaowe słodkości
Poszukujesz pysznych i sprawdzonych pomysłów na słodkie potrawy z dodatkiem kakao? Dobrze trafiłeś! Poniżej znajdziesz nasze cztery rekomendacje:
- https://uwielbiam.pl/przepis/gorace-swiateczne-kakao – gorące świąteczne kakao z piankami marshmallows i piernikowym ludzikiem;
- https://uwielbiam.pl/przepis/ciasteczka-z-wrozba – połączenie pysznego jedzenie z odrobiną zabawy, czyli kakaowe ciasteczka z wróżbą;
- https://uwielbiam.pl/przepis/piernikowe-babeczki-ze-sniezna-dekoracja – piernikowe babeczki ze śnieżną dekoracją;
- https://uwielbiam.pl/przepis/bardzo-czekoladowe-brownie-z-kruchym-wierzchem – ekstremalnie czekoladowe brownie z kruchym wierzchem.
No i jak? Chyba narobiliśmy nieco apetytu, prawda? Zatem nie ma czasu na zwłokę, czas pędzić do kuchni! Wybierzcie jeden z powyższych przepisów i urządźcie prawdziwą kakaową ucztę!